Живот 2.0

Следващия етап

Защо?!

Какво се случи до сега в „Живот 1.0“

Авторът просто достигна до следващия етап на играта и по средата на този етап се запита „Това ли е играта?!“, „Защо всъщност я играя?!“ и „Така ли ще бъде до края?!“.

Той бе израснал в малък провинциален град, в добро семейство на интелигентни родители, които му бяха дали чудесно възпитание и мироглед, с който да се стреми да изпъкне над тълпата и да намери по-добра реализация в живота.

И така, с ученическата си любов, два „западни езика“ и чудесна компютърна грамотност, той напусна родното гнездо и се втурна във висшето образование и динамичния живот на столицата. Там бе погълнат от ежедневието на работещия студент, който освен да работи и учи, трябва и да живее. Смени няколко ИТ-фирми, международна спедиция и се качи на борда на голямата корпоративна машина в лицето на два немски представителя на бързооборотните стоки, като за втория се наложи и да поживее две години в Германия, за да се обучи. Посъбра житейски и професионален опит и разбра, че е изпълнил мечтата на родителите си и се е озовал насред хората, които работят без да са щастливи от ежедневието си; хората, които нямат време да харчат парите си и, работейки постоянно и на високи обороти, нямат време да имат време!

Тази ситуация спря да му харесва и той прецени, че това не може да продължава повече. Затова реши да промени нещо в себе си и в ежедневието си, за да може занапред да очаква по-различен – щастлив живот.

„Status Quo”

  • Образователната система НЕ ни подготвя да бъдем предприемачи (инициатори на бизнес).
  • Образователната система ни подготвя да бъдем специалисти, които търсят работа, за да продават уменията и способностите си.
  • Работата за заплата ни вкарва в доживотната надпревара с времето, тъй като разменяме време за пари.
  • Тази надпревара ни лишава от време (а често и от здраве!), в което да живеем истински, тъй като „мишлето, което върти колелото никога не печели състезанието” („The Rat race life“).

rat-race

Промяна на „Status Quo”

  • Промяната НЕ идва от смяната на една „работа” с друга „работа”!
  • Промяната идва от промяна на начина, по който печелим парите си!
  • За тази промяна ни трябва нов начин на мислене и нова ценностна система.

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

© 2024 Живот 2.0

Theme by Anders Norén